Yrittäjälle ammattimainen hallitus on menestyksen avain

Yrittäjäomistaja toimii usein samanaikaisesti hallituksen puheenjohtajana, toimitusjohtajana ja pääomistajana. Nämä yrityksen avainroolit saman hatun alla jopa mielletään määritelmällisesti yrittäjyydeksi. Mutta onko kaikkien roolien pallottelu paras tapa kasvattaa yrityksen arvoa, eli usein yrittäjän omaa varallisuutta?

Avain yrittäjän vapaa-ajan ja varallisuuden kasvattamiseen on ammattimainen hallitustyö.

Väitän, että yrittäjälle helpoin tapa kasvattaa yrityksensä arvoa on ulkoisen hallituksen valitseminen. Se on ensimmäinen askel yrittäjyydestä kohti omistajuutta: aikaa, jolloin yrityksen arki pyörii muiden toimesta. Usein yrittäjän ensimmäinen radikaali kehitystoimi liittyy ulkoiseen toimitusjohtajaan. “ja rupean sitten hallituksen puheenjohtajaksi”. Ulkoinen toimitusjohtaja yrittäjävetoiseen yhtiöön on kuitenkin vaikea rekrytä, ja hänen toimintavapaus jää usein rajatuksi. Lisäksi, jotta ulkoinen toimitusjohtaja menestyisi, yrityksen hallitustyön tulee olla jo ammattimaista, eli se tulee saavuttaa ensin.

Ja siksi avain yrittäjän varallisuuden ja vapaa-ajan kasvattamiseen on ammattimainen, pätevien, ahkerien ihmisten muodostama hallitus oikein briiffattuna. Heti ensimmäisestä vuodesta ammattimainen hallitus:

  1. Varmistaa yrityksen arvon systemaattisen kasvattamisen.

  2. Varmistaa, että strategia kehittyy ja sitä toteuteetaan.

  3. Parantaa yrittäjän hyvinvointia ja selkeyttää työviikkoja.

Hallitustyön aloittaminen voi tuntua raskaalta ja kalliilta, mutta se ei usein ole sitä. Aloita puheenjohtajasta. Anna hänen sparrata omistajastrategiasi ja valitkaa yhdessä toinen ulkopuolinen jäsen tarvittavan osaamisen mukaan. Ajattele kokonaisuutta investointina yrityksesi valuaatioon/selviytymiseen/osingonmaksukykyyn, ja kerro tämä suoraan myös houkuttelemillesi hallitustyöntekijöille. Jos kokonaiskuluksi muodostuu vaikka 60 k euroa vuodessa, muutamassa vuodessa yrityksesi valuaatioin/osingonmaksukyvyn/jatkuvuuden arvon pitää ylittää syntyneet kustannukset. Muista jo rekrytoidessasi, että hallitus harvoin tuo tätä arvoa itsestään, vaan heidän tehtävä on piiskata, sparrata ja opettaa sinut (toimitusjohtajana) luomaan arvo sinulle (omistajana).

Ole valmis, oleta ja antaudu sille, että hallituksesi haastaa tahtotilasi ja strategiasi.

Jotta yrittäjänä pääset alkuun ulkoisen hallitustyön kanssa tee näin:

  1. Aseta selkeät tavoitteet jäsenille: Määrittele omistajana yritykselle selkeät omistajan tavoitteet, jotka valjastat hallituksen tehtäväksi. Tavoitteiden tulee olla realistisia, mitattavia ja niden tarkastelun pitää olla avointa.

  2. Rakenna avoin ja luottamuksellinen ilmapiiri: Yrittäjän hallituksen tehokkuus perustuu avoimeen ja luottamukselliseen ilmapiiriin, jossa kriittinen palaute toisille, myös sinulle toimitusjohtajana on sallittua ja toivottavaa. Rohkaise jäseniä keskustelemaan ja jakamaan ajatuksiaan vapaasti. Pitäydy myös itse siinä, että yrityksesi kehityksen sydän on hallitus: roolita tarvittaessa vanhat foorumit tai yhteistyökumppanit uudestaan.

  3. Valmistaudu riittävän tiiviseen työtahtiin: Yrittäjän hallituksen tulisi kokoontua n. 10 krt vuodessa, jotta jäsenet pysyvät kartalla yrityksen toiminnasta ja pystyy tekemään tarvittavia päätöksiä. (Mitä pidempi kokousväli, sitä enemmän hallitus sparraa asioita, ei yhtiötä.) Vaadi valitsemaltasi puheenjohtajalta hyvin järjestettyjä, tehokkaita ja olennaisiin asioihin keskittyviä kokouksia.

  4. Huomaa ja murra oma ylivaltasi: yrittäjänä tiedät parhaiten omistajan (oman) tahtotilasi ja yrityksen tilanteen. Tieto on valtaa, ja jos et syötä sitä hallitukselle, et saa hallituksestasi hyötyä. Päätä katsauksesi siihen, että olet kertonut kaiken, joka on mielestäsi oleellista. Ole valmis, oleta ja antaudu sille, että hallituksesi haastaa tahtotilasi ja strategiasi. Jos et ole (toimitusjohtajana) valmis antautumaan hallituksesi strategiselle ohjaukselle, valitse (omistajana) parempia jäseniä.

Lopuksi: Yrittäjän hallituksen merkitys yrittäjäomistajan johtamassa yhtiössä voi olla ratkaiseva. Oikein toimiessaan se voi avata täysin uusia mahdollisuuksia yrittäjälle ja yritykselle. Tärkeintä on panostaa hallituksen rakenteeseen, toimintaan ja tiedonsaantin, jotta se voi tukea yrittäjäomistajaa ja koko yritystä parhaalla mahdollisella tavalla.

Juho Jokinen

Tarjoan advisor-palveluja. Advisorina toimin johtoryhmän, yrittäjän, hallituksen tai toimitusjohtajan kumppanina. Tehtäväni on varmistaa, että yritys määrittää ja saavuttaa pitkän aikavälin tavoitteensa. Toiminta perustuu aina kasvuun tähtäävään strategiaan ja siitä johdettuun vuosisuunnitelmaan.

https://juhojokinen.com
Edellinen
Edellinen

ChatGPT on sisällöntuottajille kuin jääkaappi jäänleikkaajille

Seuraava
Seuraava

Spotifyn oikotie kostautui - oppeja alustataloudesta