Ravintoloille tarjoiltiin kilo paskaa ja lasku perässä

Hallituksen päätös ravintolatoiminnan asteittaisesta avaamisesta oli suorastaan riipivä todiste tämän hallituksen vieraantuneisuudesta liiketoiminnan realiteeteista ja nykysuomalaisten pöytätavoista. Koronatilanne on poikkeuksellinen, mutta asioita vaikeuttamalla se tuskin paranee.

Aivan ensiksi täytyy ihmetellä loogista päättelyä taudin leviämisestä. Jos seurasi tiedotustilaisuutta ravintolatoiminnan näkökulmasta voisi päätellä, että tauti leviää asiakkaan seistessä, mutta ei ulkona. Tauti leviää räjähdysmäisesti klo 22 jälkeen. Näin myös tilanteessa, ettei koko kylässä ole ensimmäistäkään sairastunutta.

Mutta vitsit sikseen. Ravintolatoiminnassa on isot kiinteät kulut ja suhteellisen nopeasti askelia ottavat muuttuvat kulut. Muuttuvat kulutkin ajetaan alas kuitenkin viiveellä. Kun ravintoloiden sulkemispäätös tuli, maksoivat ravintolat kallista hintaa muuttuvien kulujenkin juostessa ja tulojen ollessa nollassa. Nyt kun ravintolatoimintaa taas saisi harjoittaa, kasvavat muuttuvat kulut askelissa: yksi kokki, yksi tarjoilija, vain puolet asiakkaista.

Miksi avaamisen rajoitukset ovat järjenvastaiset?

- Puolet asiakasmäärästä tarkoittaa esimerkiksi paikallisessa thai-ravintolassa neljää asiakaspaikkaa. Oma perheeni ei saisi tulla syömään kerralla.

- Yökerhot on unohdettu kokonaan, sisältäen valtaosan ravintolaliiketoimintaan liittyvästä kulttuuritoiminnasta: DJ:t, karaoke, bändit ja tapahtumat.

- Monen pubin myynnistä yli puolet tulisi klo 22 jälkeen.

Ravintoloiden kannattavuuden mahdollistaja on volyymi. Volyymia saa kahdella tavalla: 1) samassa tilassa ja samalla laitteistolla tarjotaan erilaista ohjelmaa eri aikoihin. 2) asiakkaille myydään tehokkaasti lyhyessä ajassa paljon tuotteita. Kakkostapa on ravintolaliiketoiminnan normi, koska me ihmiset tykkäämme olla tarkoituksenmukaisissa tiloissa tiettyihin aikoihin.

Nyt tehty rajoitusten purku vie mahdollisuudet molemmista skenaarioista. Lähes koko se rikas kulttuuritarjonta, joka ravintolaliiketoimintaan kytkeytyy tapahtuu normaalisti klo 22 jälkeen. Tämä täysin järjetön aikataulu-rajoite estää myös ruokaravintoloita tarjoamasta ylimääräisen kattauksen normaalia myöhemmin. Pienten ravintoloiden kohdalla paikkarajoitus estää fyysisesti sen volyymin, jonka kannattava liiketoiminta vaatisi.

Korona-aikaan ravintolan asiakkaat olisivat varmasti valmiita joustamaan: mennäkin viereiseen yökerhoon, koska oma suosikki on täynnä tai aloittaa illallisen vasta klo 22, ymmärtäen, ettei ravintola voi ottaa täyttä salia perinteiseen aikaan. Ravintoloitsijalla olisi kuitenkin mahdollisuus muokata tuotettansa siten, että kannattava operointi olisi mahdollista.

Miten olisin päättänyt?

- Asiakaspaikkarajaus koskemaan vain yli 14 asiakaspaikan ravintoloita vain alueilla, joilla yli. X määrä tartuntoja

- Ei aukioloaika-rajoituksia

- Ravintolan velvollisuus järjestää jonotus- ja keikkatilanteet siten, että turvaväli on mahdollista säilyttää.

Ja se lasku? Moni ravintola varmasti yrittää toimia uusien rajoitusten puitteissa, vaikka se tarkoittaakin pienen tappion tekemistä joka ilta. Jos korona-tartuntojen määrä taas lähtee kasvuun, ja ravintolaliiketoimintaa rajoitetaan uudestaan, on edessä entistä huonommassa jamassa olevia yhtiöitä, joista monelle selviäminen toisesta iskusta on mahdotonta.

Juho Jokinen

Tarjoan advisor-palveluja. Advisorina toimin johtoryhmän, yrittäjän, hallituksen tai toimitusjohtajan kumppanina. Tehtäväni on varmistaa, että yritys määrittää ja saavuttaa pitkän aikavälin tavoitteensa. Toiminta perustuu aina kasvuun tähtäävään strategiaan ja siitä johdettuun vuosisuunnitelmaan.

https://juhojokinen.com
Edellinen
Edellinen

Kun muutosvauhti ei tyydytä, ryhdy aktivistiksi

Seuraava
Seuraava

Miten tämä osuuskauppajuttu oikein toimii?